O MENI

AUTOR BLOGA

Inženjer. Uvijek optimist. Ravnatelj i predsjednik

dr.sc. Julije Domac

Rođen u Zagrebu 28. listopada 1972. gdje je završio i osnovnu školu te Petu gimnaziju. Studirao i 2004. doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija nagrađen je posebnom Rektorovom nagradom za šk. god. 1995/1996. Godine 2002. primio je Državnu nagradu za znanost u kategoriji mladi znanstvenici za područje tehničkih znanosti, 2004. Biomass Junior Award 2004 – u povodu 2. Svjetske konferencije Biomass for Energy, Industry and Climate Protection (Rim, 10. – 14. svibnja 2004.) te 2005. godine i Godišnju nagradu Zaklade Hrvoje Požar za popularizaciju energetike. Godine 2016. dodijeljena mu je Povelja počasnog građanina Pokupskog, a 2018. i priznanje Grada Zaboka.

Autor je posebnih izdanja i recenzent radova za svjetske stručne časopise kao što su Energy Policy, Forestry Economics i Biomass&Bioenergy. Ukupno je objavio preko 60 znanstvenih i stručnih radova koji su objavljeni u znanstvenim časopisima ili prezentirani na međunarodnim znanstvenim konferencijama. U dijelu radnog vijeka, vodio je više znanstvenih projekata i znanstvenih programa.

Radio u Energetskom institutu Hrvoje Požar, kao nacionalni direktor projekta za FAO – Agenciju za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, voditelj projekata za IEA – Međunarodnu energetsku agenciju, nacionalni koordinator projekta za UNIDO te konzultant na projektima za Svjetsku banku. Od 2008. je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2019. predsjeda FEDARENE i u trećem mandatu. Savjetuje Europsku komisiju kao pozvani ekspert u više radnih tijela, a od 2017. član je i Političkog odbora EU Covenant of Mayors.

Piše i govori engleski, njemački i francuski jezik, a osnovnu komunikaciju može voditi i na talijanskom i slovenskom.

Od veljače 2020. obnaša dužnost posebnog savjetnika Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu.

Vaš bloger...

Julije Domac

Inženjer. Uvijek optimist. Ravnatelj i predsjednik

Zadržavanje stvari onakvima kakve jesu ionako nije moguće. To mi u Hrvatskoj i u EU moramo što prije naučiti. Stvari će se mijenjati sve brže, ali promjene su uvijek i prilika za bolje. Samo hrabri mogu napredovati. Sami smo odgovorni za sve, a kažu da je povijest kao i žena – ništa ne zaboravlja, nikada ne pruža drugu priliku i prezire neodlučne!

Može li se razmišljati o energetskoj tranziciji bez pogleda na politiku? Jasno je da ne može. A bez pogleda na društvo, narod i naciju, demokratski sustav biranja i odlučivanja? Još manje. Ili bez pogleda na nove tehnologije i inovacije? Sigurno ne. Zato se ne mogu oteti osjećaju kako je sve na neki način povezano u jednoj široj slici koju pokušavam nacrtati ovim blogom. U želji da potaknem promjene i da bude bolje. U Hrvatskoj i u EU.

Scroll to Top