IZ BRUXELLESA

FEDARENE

Kao predsjednik Europskog udruženja agencija i regija za energiju i okoliš – FEDARENE, predlažem strateške smjernice rada i zastupam Udruženje na svim političkim događanjima i u kontaktima na političkoj razini – s Europskom komisijom, s izabranim predstavnicima europskih regija i gradova te s ostalim europskim mrežama.

Udruženje FEDARENE je osnovano 8. lipnja 1990. od strane 6 regija – Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte-d’Azur, Wallonie, País Vasco, Aquitaine i Nord-Pas-de-Calais. Ohrabrene različitim programima Europske komisije, te su regije željele sudjelovati u raspravi o energetskoj i okolišnoj politici na europskoj razini pa je ured u Bruxellesu otvoren već u studenome 1991. godine. Šest pionira brzo je privuklo sljedbenike, a mreža je dosegnula 40 članova već 1995. godine i nastavila se širiti.

Tijekom moja dva mandata kao predsjednika Udruženja (2013-2019.), pridružilo se čak 31 novih članova iz većine zemalja članica EU, Udruženje je vodilo ili sudjelovalo u EU projektima ukupne vrijednosti od oko 3 milijuna eura, a ured u Bruxellesu proširio je svoj kapacitet na 6 stalno zaposlenih djelatnika uz uvijek prisutnih nekoliko pripravnika. Ponosan sam da je na moju inicijativu utemeljena i prestižna europska nagrada Roger Léron koja se svako godine dodjeljuje istinskim europskim pionirima u poticanju održivog korištenja energije na regionalnoj i lokalnoj razini, ali i da se Udruženje otvorilo europskim otocima. FEDARENE zajedno s partnerima za Europsku komisiju provodi prestižne programe kao što su ManagEnergy – inicijativa i servis za podizanje kapaciteta europskih energetskih agencija, ali i European City Facility – mehanizam tehničke pomoći za europske gradove vrijedan 14 milijuna eura.

CoM Board – Politički odbor Sporazuma gradonačelnika

Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju jedinstvena je politička inicijativa osnovana od strane Europske komisije, a kojim upravljaju gradonačelnici.

Kao član
Političkog odbora EU Sporazuma gradonačelnika nastojim omogućiti lokalnim i regionalnim čelnicima da igraju veću ulogu u oblikovanju europske energetske politike. Članovi Odbora sudjeluju u dijalogu s najvišim političkim čelnicima Europske unije, sudjeluju na događanjima u Bruxellesu i organiziraju kampanje za stvaranje okvira za lokalnu klimatsku i energetsku akciju na nacionalnoj i europskoj razini.

Cilj ovog Odbora je da raspravlja o strateškim usmjerenjima inicijative kako bi osigurao da ona najbolje odgovara potrebama gradova, da je prilagođena njihovim očekivanjima i da potakne dijalog između europskih i globalnih institucija. Odbor se sastoji od 7 gradonačelnika i izabranih predstavnika koji redovito sudjeluju u raspravama u Europskom parlamentu, ali i na ključnim konferencijama kao što su npr. Okvirna konferencija UN-a o promjeni klime i druge.

Scroll to Top