Budućem hrvatskom premijeru/premijerki – 10 preporuka kako voditi energetiku Republike Hrvatske

Poštovani gospodine premijeru, bez obzira iz koje političke opcije dolaziš, u nastavku je 10 preporuka koje ne ovise o svjetonazoru ili političkoj boji. Takva je energetika. Energetska politika može biti samo dobra ili loša, a ne lijeva ili desna. Energetika se radi hladne glave, ispravno i s apsolutnim uvažavanjem nacionalnih interesa što do dan danas u Hrvatskoj povijesti nije često bio slučaj.

  1. Značaj energetike i količina novca koja je ovdje su takvi da ju mora voditi netko od apsolutnog digniteta i povjerenja. Politici i struci te široj javnosti. Energetika nije samo ono što se na prvi pogled misli. Energetika je i razvoj gospodarstva, inflacija, stabilnost monetarnog sustava te zaštita klime. Zadaća tog čovjeka i njegova odgovornost koju mora dijeliti s premijerom su ogromne. Da bi takav čovjek, stručan i neokaljan, to mogao dobro raditi, on mora imati odgovarajući status . U ovom slučaju potpredsjednika Vlade RH.
  2. Energetika mora biti u korist nacionalnih interesa. Tu se nalazi hrvatska prilika. To treba stvoriti kroz jaku i veliku hrvatsku energetsku tvrtku. Puno toga nam ide u prilog – potencijal obnovljivih, LNG infrastruktura, tradicija INE i HEP-a, nešto stručnjaka. Takav dakle narativ trebaš predstaviti. U praksi to znači da od HEP-a i INA-e treba napraviti jednu energetsku tvrtku. Sve velike naftne tvrtke su još prije desetak godina izbacile iz svog naziva i razvoja riječ ‘naftno’ i stavile ‘energetsko’. Takva kompanija investira u BiH kupujući kantonalne elektroprivrede, ali i širom EU. Posvuda gdje se to isplati.
  3. Budućnost energetike je u električnoj energiji. Zato trebamo jaki HEP. Treba iskoristiti stručno znanje koje još posjedujemo, ali ga očistiti od viška koji je dovodila politika kroz posljednja tri desetljeća. Ozbiljne investicije rado će pratiti i Europska investicijska banka (EIB) u čijoj upravi sjedi i hrvatski ministar financija. Nemoj ni razmišljati o prodaji HEP-a niti o kojekakvim strateškim partnerima. Profit, kojeg u HEP-u ima i koji će se ostvarivati, mora ići isključivo u investicije. Uzimati to za krpanje proračuna je primjer loše politike. Mora se investirati u velike reverzibilne hidroelektrane, u sunčane elektrane od 100 i više MW, u baterijsku pohranu energije… Male projekte ostaviti poduzetnicima i građanima, nije to posao za državnu elektroprivredu.
  4. Vrati INU! Sva ta natezanja s Mađarima i beskonačne arbitraže nemaju smisla. MOL je oduvijek bio trgovačka kompanija i treba se jednostavno dogovoriti. Dogovor nije samo novac, u priči moraju sudjelovati i druge službe i institucije. Razumiješ, zar ne? Novac potreban za kupnju INA-e se zapravo nalazi u samoj INA-i. Evo primjera – 1 cent povećanja cijene goriva na pumpama znači oko 40 milijuna eura više prihoda kompanije na razini godine. Kakvu god cijenu na kraju platili, vratit ćemo to iz prihoda same kompanije. Transakciju će pratiti HBOR. Ne zaboravimo da je INA financirala Domovinski rat i brodogradnju devedesetih. Za korupciju nisu krivi samo oni koji su ju ponudili nego još više oni koji su ju bili spremni primiti.
  5. Energetske tranzicije niti prelaska na obnovljive izvore nema bez električne mreže. Naši su dalekovodi u prosjeku stari preko 50 godina, a cijela nam Dalmacija visi na jednoj žici. Tu treba ulagati, vezu sjevera i juga ojačati, ali i napraviti još jednu petlju 400kV dalekovoda kroz južni dio Bosne i Hercegovine. To će omogućiti razvoj investicija u sunčane i vjetroelektrane. Područja tamo su vrlo izdašna po potencijalu Sunca i vjetra, ali se to ne može iskoristiti bez nove električne mreže. Ta su područja u onom tzv. mekom trbuhu Hrvatske. Trebam li više objašnjavati?
  6. Ono što još imamo hrvatskog plina treba istražiti i koristiti. Plin treba koristiti u energetskoj tranziciji, ali ne glupo kao do sada za pojedinačno grijanje stanova. Njemu je mjesto u kogeneraciji. To onda daje stabilnost elektroenergetskom sustavu i toplinu za grijanje gradova. Toplinarstvo je način kako treba grijati gradove i to treba sustavno ugraditi u prostorno planiranje. Moraš surađivati s gradonačelnicima, čak i ako dolaze iz druge političke opcije. Plin koji ne dolazi iz Hrvatske uvijek je opasnost za suverenitet, dolazio iz Rusije, SAD-a ili Katara. Država koja je zarobljena plinom iz uvoza nikada ne može biti slobodna.
  7. Ne zanosi se idejom da nuklearna energija može riješiti sve probleme. Gradnja nuklearke je skup i spor sport. Novi blok u Krškom može biti predmet investicije sa susjedima, ali ta će elektrana uvijek biti izvan naše države, pa onda i kontrole. A optimistično, za puštanje novog bloka nuklearne elektrane u pogon treba barem 10 godina od ugovaranja radova.
  8. Obnovljivi izvori su najvažniji resurs koji će Hrvatska uvijek posjedovati. Svaki hrvatski građanin ima pravo sudjelovati na energetskom tržištu, europska legislativa to jasno nalaže. Naša legislativa o energetskim zajednicama građana je neprovediva, a koncepti koji se građanima nude su komplicirani i nepoticajni. Treba obvezno postavljati sunčane elektrane na krovove zgrada bez obzira na tip investicije (privatni/javni). Po EU statistici Hrvatska je po stanovniku redovito druga ili treća najgora u EU po instaliranoj snazi sunčanih elektrana.
  9. Energetska učinkovitost je bitna. Danas za zgrade to zovemo energetska obnova, ali u praksi nitko ne gleda kolike su stvarne uštede ostvarene. Ovu priču hitno postaviti tako da se postigne dugoročna održivost građevinskog sektora. Kriterij vrijednosti za novac je najvažniji.
  10. Zaboravi na populizam u energetici. Energetika Hrvatske se treba temeljiti na tržišnim načelima, realnim cijenama energije i obnovljivim izvorima energije. Zato treba potpuno otvoriti energetsko tržište – svim proizvođačima energije, transparentno i bez diskriminacije, a subvencioniranje energije napustiti.

Na kraju i najvažnije – energetska politika vodi se na način političkog konsenzusa i kontinuiteta. Političko kadroviranje i zapošljavanje podobnih članova stranke ovdje se uvijek pokazalo pogubno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top