Nezavisni stručnjak na čelu. Momčad puna kvalitetnih igrača koji su se dokazali u međunarodnim ligama. Igrači kojima na otvorenom tržištu svoje struke, u borbi za mjesto u momčadi ne pomaže ni protekcija ni korupcija. U selekciju ili sustav natjecanja ne miješa se država ili politika. Suđenje na utakmicama nije savršeno, ali je barem pod oštrim okom javnosti i uglavnom funkcionira. Oni su hrvatski Vatreni, nacionalna reprezentacija, momčad koja je upravo osvojila svjetsku broncu…

U isto vrijeme, i uz malo autorske slobode i mašte, državnu elektroprivredu mogli bismo smatrati nacionalnom energetskom reprezentacijom. Ovu nacionalnu energetsku reprezentaciju vodi čovjek koji nije iz struke, a uprava umjesto uobičajenih pet, već mjesecima ima samo tri člana. Politika ovdje imenuje upravu i nadzorni odbor, kadrovira na svim razinama, uzima profit u godinama kada ga ima, a cijene energije, dakle izlaznog proizvoda, definira administrativnim odlukama bez obzira na ulazne troškove.

Ova nacionalna reprezentacija daleko je od svjetskog vrha. Hrvatska je jedna od zemalja Europske unije s najnižom pokrivenosti potreba vlastitom proizvodnjom, a nekada je prva hidroelektrana u Europi sagrađena na Krki nedaleko Šibenika. Hrvatska uvozi i do 30% električne energije, a ovog ljeta, uslijed suše, u sustavu je nedostajalo i preko 1000 MW. Hrvatska je po glavi stanovnika predzadnja u Europi po instaliranoj snazi sunčanih elektrana, a u zadnjih 30 godina ozbiljni elektroenergetski projekti jedva da su i građeni. Da nespretnim zakonima i nedostajućim podzakonskim aktima tržište nije već godinama zakočeno, privatni developeri znatno bi nadmašili nacionalnu energetsku vrstu. Dok developeri razvijaju projekte sunčanih elektrana i vjetroparkove čija se snaga mjeri u stotinama MW, za nacionalnu tvrtku događaj godine je bilo otvaranje sunčane elektrane od 3 MW na Visu. U isto vrijeme, plaćenim oglasom u jednim dnevnim novinama najavljuju se i projekti od 1 i 2 MW instalirane snage. Na kraju, slične tvrtke u Crnog Gori i Republici Srpskoj svojim građanima nude instant rješenja za male sunčane elektrane i dekarbonizaciju na isti način kao i slične tvrtke širom Europske unije. Hrvatski građani prepušteni su sami sebi i povremenom državnom sufinanciranju kojim se zapravo samo remeti tržište.

Razlika između opisane dvije nacionalne vrste jasna je i jako vidljiva. Rezultati također. Utjecaj doduše nije isti. Od nogometa uz nacionalni ponos i nešto turizma profitira uži krug ljudi, ali energija i energetika važna je svima. Građanima i gospodarstvu. Državnom proračunu i političkoj stabilnosti. Nacionalnoj i geopolitičkoj sigurnosti. Zato bi recept iz nogometa trebalo hitno primijeniti na energetiku, vjerojatno i na još neka druga bitna područja. Recept koji je zapravo vrlo jednostavan i glasi – nezavisni stručnjaci, kvaliteta dokazana na međunarodnom tržištu, minimalno uplitanje politike i države. Odgovornost i rezultati.

Ovaj recept nije još do sada primijenila niti jedna hrvatska vlada u posljednjih trideset godina, ali još uvijek postoji šansa. Kako kaže stara poslovica – najbolji trenutak za zasaditi stablo bio je prije deset godina. Drugi najbolji trenutak je – danas.

Danas je trenutak za reformirati HEP kako bi postao nositelj investicija vezanih za stabilnost sustava – infrastruktura potrebna za skladištenje energije i prihvat novih elektrana na obnovljive izvore energije te glavni pokretač građanske energije. Danas je i trenutak za početi graditi novu INA-u koja će uz postupno smanjivanje ugljikovodika kroz iduće desetljeće, fokus prvo imati na rafinerijskom biznisu za domaće tržište i korištenju domaćeg plina, a poslije i na razvoju velikih nacionalnih projekata obnovljivih izvora i vodika. Danas treba ojačati kapacitete ministarstva nadležnog za energetiku za donošenje i provedbu operativnih dokumenata. Danas treba i pojednostaviti procedure i skratiti administrativne postupke kako bi se poduzetnicima i građanima širom otvorila vrata sudjelovanja na energetskom tržištu .Danas treba revidirati Energetsku strategiju Republike Hrvatske i izraditi smjernice za izradu svih provedbenih i operativnih planova…

Ima tu još stvari koje zvuče zabrinjavajuće. Prošle godine na vrlo cijenjenom zagrebačkom fakultetu koji oduvijek školuje energetičare, diplomiralo je trinaest (13!) mladih stručnjaka. Nastavi li se ovaj trend, bit će puno lakše sastaviti nogometnu momčad nego održati energetski sustav države. A nažalost, nogomet nikada neće moći zamijeniti energetiku.

Foto: EPA-EFE

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top