Domac na 48 sati: Hrvatska treba biti sama sebi uzor

Pitanje novih alternativnih modela financiranja projekata u energetskom sektoru otvoreno je na prvom okruglom stolu na 10. susretu gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati, na kojem se raspravljalo o tome kako nacionalna i fiskalna politika mogu potaknuti energetsku tranziciju. Panel je moderirala Ivana Belić, glasnogovornica Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), napomenuvši odmah na početku koje su naše obveze u tom smislu kao članice Europske unije.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac, konstatirao je da nacionalna i fiskalna politika mogu jako puno po pitanju poticanja energetske tranzicije, ako ih primijenimo, ali da je glavno pitanje zašto ih ne primjenjujemo.

– Postoje mnoge mogućnosti, samo ih treba primijeniti. Što se tiče privatnog kapitala, moramo gledati Europsku uniju i vidjeti koji su novi modeli financiranja da privatni kapital bude jamac kvalitete, rekao je Domac i po pitanju novih modela spomenuo njihov projekt NEWLIGHT, projekt moderne rekonstrukcije javne rasvjete koji su završili, koji je imao za cilj povezati 57 gradova i općina i doći do investicije od 130 milijuna kuna i pri tome otvoriti mogućnost privatnom kapitalu za investiranje u partnerstvu s gradovima.

Gradonačelnik Grada Jastrebarsko Zvonimir Novosel, rekao je da su sve politike lokalne.

– Trebamo poticati sve više na suradnju i ne biti zatvoreni za nove modele, samo primijeniti nešto što se negdje pokazalo kao dobra praksa. Kod novih modela financiranja osnovni problem je da smo fiskalno ograničeni – rekao je Novosel i upozorio na tehničke karakteristike kao problem financiranja od strane HBOR-a, jer nisu svi gradovi Zagreb i ne zadovoljavaju svi gradovi sve uvjete.

Gordan Kuvek, direktor Sektora kreditiranja HBOR-a nadovezao se rekavši da su upoznati s tim problemom, ali da nisu utjecali na tehničke karakteristike te se osvrnuo na finaciranje modela ESCO.

– Mi samo provodimo financijske instrumente, a ministarstvo je generator provođenja. Model ESCO je bitno drugačiji jer su nositelji privatne tvrtke, a problem je bonitet same tvrtke, odnosno tko jamči za povrat kredita. Treba dobro razmisliti i vidjeti tko bi stao iza ESCO tvrtki. Javnoprivatno partnerstvo je jedan segment na kojem treba poraditi, a i ishodište svih projekata je financijska disciplina, rekao je Kuvek. Istaknuo je da oni još od 2005. prate projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, te da je u tom smislu odrađeno mnogo i da je HBOR napravio više od stotinu solarnih elektrana.

– Danas su aktualni ESIF programi i projekti obnove javne rasvjete i energetske učinkovitosti. Za javnu rasvjetu interes je popriličan, gradovi su još uvijek u fazi pripremanja dokumentacije – otkrio je Kuvek.

Sporazum šišmiša

Nadovezao se Domac rekavši da se slaže da je uloga HBOR-a da provodi državnu politiku, ali da si ministarstva ta koja moraju dati pravi smjer. Naglasio je i da energetska strategija uopće ne prepoznaje gradove.

– Zelena knjiga spominje sporazum šišmiša, a ne Sporazum gradonačelnika. Cijela tema energetske strategije je promašena. Nama treba konkretni akcijski plan kako će se zadana energetska politika provoditi, rekao je Domac i dodao da zemlje članice imaju zadatak do kraja godine izraditi nacionalne klimatske energetske planove te da nitko ne zna radi li se na tome o jesu li gradovi uključeni.
Referirajući se na suradnju gradske s nacionalnom vlasti, Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, rekao je da bi trebali voditi više računa o povezivanju gradova s centrima moći te da je spora tranzicija u energetskom sektoru.

– Moramo cijelu paradigmu energetike promijeniti, preorganizirati se da imamo stručnjake i dogovorimo energetsku tranziciju. Mi smo 2011. napravili akcijski energetski održivog razvoja Velike Gorice u vidu javne rasvjete, energetske obnove zgrada i na e- mobilnost i tu smo također napredovali. Moramo što više uvažavati i slušati struku i držati se za ruku s Europom – rekao je Barišić i dodao da postanemo svjesni da se energija tamo gdje se troši, počinje i stvarati te da u tom smislu žele podršku.

Panel je zaključen Domčevim riječima da su građani su u fokusu svega i da je energetska tranzicija nezaustavljiva.

– Temelj za moj optimizam su gradonačelnici i na dobrom smo putu koliko god teško se to činilo. Mogu sad u smislu toga tko bi nam bio uzor spomenuti Dansku ili Španjolsku, ali konstatirat ću da Hrvatska treba biti sama sebi uzor, rekao je Domac i naglasio da mi možemo i trebamo biti uzor drugima.

Autor: Ana Gavranić, Lider

Poveznica na vijest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top